Hoteli za ceo svet

Fetije, Turska - Letovanje

Fetije, nekada znacajna trgovacka luka, danas je sve prestižnije letovalište koje osvaja lepotom netaknute prirode i pešcano-šljunkovitim plažama.
Blizu grada se nalaze ostaci tvrdave koju su izgradili vitezovi sa Rodosa (15. vek).
 
Na obali, 12 kilometara od centra grada je Oludeniz – Plava laguna, zvanicno najlepša i najslikanija plaža ovog dela Mediterana. Poznata je po svojim nijansama tirkizne i akvamarin plave boje vode. Plaža vec godinama ima plavu zastavicu, i jako cesto se svrstava medu 5 najboljih plaža na svetu, po oceni putnika i raznih putnih casopisa i emisija.
Velika i modernizovana marina, živopisni orijentalni bazari, zanatske radnje, brojni kafici i prodavnice, detalji su ovog turistickog grada. Noc u Fetijama znaci dobar provod u nekoj od diskoteka, kafea ili restorana s muzikom za svaciji ukus ukrašenom zavodljivim trbušnim plesom.
 
Fetije su i letovalište dobrog odmora u miru i tišini udobnih hotela i hotelskih kompleksa sa brojnim sadržajima za zabavu i relaksaciju. Međutim, sem prirodne lepote, koja u ovom mestu ne manjka, turiste privlace i povoljna klima, isto takve cene i ljubaznost lokalnog stanovništva.
Fetije je u drevnim vremenima bio poznat pod imenom Telmesos (na cijim je ruševinama i izgradeno ovo moderno letovalište). Grad je važio za centar prorocanstva, bio je bogat i veoma kulturan tokom helenskog i rimskog perioda, o cemu svedoce mnogobrojne anticke ruševine. Telmesos je bio najvažniji grad Likije, a njegova istorija pocinje u 5. veku pre nove ere.