Istanbul 26.10.2022.

 ISTANBUL – veličanstveni megapolis koji se prostire na dva kontinenta, nekadašnja prestonica 3 velika carstva: Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog. Leži na Bosforu koji odvaja evropski deo Turske od njenog azijskog dela. Prvo je bio poznat kao Vizantion, kasnije kao Konstantinopolis i konačno kao Istanbul. Ne propustite da upoznate najslavniju građevinu Aja Sofiju koju je u 6 veku podigao imperator Justinijan i koja je služila kao najveći hrišćanski hram na svetu. Danas je najpoznatiji muzej u Turskoj. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.Istanbul godišnje privuče milione turista koji žele videti njegove znamenitosti, osetiti njegov kosmopolitski duh i odličan provod koji je u ovom gradu zagarantovan.

1. dan BEOGRAD – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 06:45 h. Poletanje za Istanbul u 09:15 h (let TK 1082). Dolazak u Istanbul u 12:05 h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela i smeštaj. Odlazak na razgledanje grada pešice, Trg Taksim i okolina. Slobodno poslepodne. Nocenje.
2. dan ISTANBUL Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogucnost odlaska na fakultativni izlet: poseta palati Dolmabahce i Egipatska pijaca. Palata Dolmabahce je izgradena kraj Bosfora sredinom 19. veka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, i bila je zvanicna rezidencija sultana. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umetnickih slika. Iz palate Dolmabahce je u izgnanstvo otišao poslednji otomanski sultan Mehmed VI (1922), a u njoj se i okoncao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Obilazak se završava odlaskom na cuvenu Egipatsku pijacu, gde se mogu videti ili kupiti razni zacini, cajevi ili tipicni suveniri. Nocenje.
3. dan ISTANBUL Dorucak. Mogucnost odlaska na fakultativni izlet Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali caršija. Poseta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, danas pretvorenih u muzej, izgradenoj na jednom od sedamistan bulskih brežuljaka. Iz ove palate turski sultani su od 1465.godine, gotovo cetiri veka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgradenih u svetu, nemerljive arhitektonske i umetnicke vrednosti. Podignuta je u doba cara Justinijana, pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajaca, kada su joj dodata cetiri minareta. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, gradene na mestu palate cara Konstantina, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije oko 20.000 keramickih plocica sa motivom cveta lale u pedesetak varjanti. Slobodno vreme. Nocenje.
4. dan ISTANBUL – BEOGRAD Dorucak. Slobodno vreme. Transfer na aerodrom. Poletanje za Beograd u 18:50 h (let TK 1083). Dolazak u Beograd u 19:30 h.

 SMEŠTAJ
Hotel Orka Royal 4* http://www.orkaroyalhotel.com/index.html
Hotel Orka Royal nalazi se u Starom gradu Istanbulu, na nekoliko minuta hoda od železničke i tramvajske stanice Sirkeci. U ponudi ima klimatizovane sobe sa besplatnim WiFi internetom, . Gostima je u okviru hotela na raspolaganju terasa na krovu sa spektakularnim panoramskim pogledom na Bosfor. Gosti mogu  da koriste hotelske spa sadržaje neke uz doplatu. Doručak na bazi švedskog stola služi se svakog jutra u trpezariji hotela Orka.
● Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.
FAKULTATIVNI IZLETI
● Fakultativni izlet autobusom “Dolmabahče palata i Egipatska pijaca” Cena: 50 evra. U cenu je uključena ulaznica za Dolmabahče palatu, transfer i usluge vodiča.
● Fakultativni izlet autobusom “Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija” Cena: 65 evra. U cenu su uključene ulaznice za Aja Sofiju i Topkapi palatu i usluge vodiča.
● Fakultativni izlet  autobusom  i brodom “Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom”.  Cena: 35 evra. U cenu je uključen prevoz,
transferi i usluge vodiča. Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Istanbulu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.
●Organizator putovanja zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom putovanja, kao i redosleda njihovih realizacija usled objektivnih okolnosti (državnih i verskih praznika) na određenoj destinacij, kada  neki od lokaliteta, muzeja ili tržnih centara ne rade.
VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE „ISTANBUL“
● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja.● Uz blagovremeni upit u poslovnicamaorganizatora putovanja, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz doplatu. Za državljane R.Srbije viza nije potrebna za boravak u R.Turskoj do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od prvog dana prvog ulaska. Državljani R.Srbije koji ulaze u R.Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize (bezvizni boravak za naše građane je 90 dana u periodu od 6 meseci), što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, tj 6meseci od dana ulaska u R.Tursku.
USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
● Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak: a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator putovanja ima potpisan ugovor. 3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata.

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Filip Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela mogude je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI FILIP TRAVELA
Organizator putovanja ima licencu OTP 113/2021 izdatu 12. oktobra 2021. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. Organizator putovanja ima depozit u visini 2.000 -EUR i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini 250.000- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene Opštim uslovima i programom putovanja. Garancija po Polisi osiguranja garancija putovanja broj 470000049593 važi od 01.10.2021. do 01.10.2022. godine. Garancija putovanja se aktivira u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja kod društva za osiguranje TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, broj telefona: +381 11 3305100, broj telefaksa: +381 11 3122420, e-mail adresa: office@triglav.rs, pisanim putem ili telegramom na adresu TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, Milutina Milankovića 7a ili na e-mail: office@triglav.rs. 

 U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO:
● Avionski prevoz na relaciji Beograd – Istanbul – Beograd (prevoznik Turkish Airlines)
● Aerodromske takse (oko 128 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju 
  u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašćenih subagenata)
● Smeštaj u hotelu kategorije  četiri zvezdice, u dvokrevetnim sobama, na bazi tri noćenja sa doručkom
● Transferi prema programu
● Pešačko razgledanje grada
● Usluge vodiča, troškovi organizovanja putovanja

 U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO:
● Fakultativni izleti
● Ulaznice na lokalitetima i posete koje nisu nabrojane kao uključene
● Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

Poslednje pregledani aranžmani

Istanbul 26.10.2022.