Toskana i Cinque Terre 13.02.2023.

U davnoj geološkoj prošlosti, današnja Toskana je bila prekrivena Tirenskim morem, iz koga su se izdigli Apenini. Kasnije se more povuklo i dobijen je jedan od najlepših pejzaža na svetu. Predeo je postojbina starog naroda Etruraca. Izlazi na Tirensko more, a obala je duga oko 400 km.
Region je najbogatiji region šumom u Italiji, a čuvena je u svetu po najkvalitetnijem mermeru koji se vadi kod Karare. Od njega je Mikelanđelo pravio svoje statue, i legendarnog Davida.
Na Toskanskim brežuljcima se gaji grožđe za proizvodnju unikatnog vina Kjanti (Chianti), najprodavanijjeg italijanskog vina u svetu.
Pored toga, ovo je mesto rodjenja renesanse, regija koja je u mnogim pisanim svetskim vodičima proglašena za najlepši deo Italije. Regija koja opušta i odmara dušu i pruža zadovoljstvo boravka u njoj, uživajući u krajolicima sa uzdignutim čempresima, izolovanim vilama sa cvetnim terasama i nepreglednim vinogradima.
Centar regije, nekada i glavni grad Italije, je Firenca, jedan od najprivlačnijih gradova Italije. Prepuna muzeja, galerija, očuvanih srednjovekovnih i renesansnih palata, u kojima su boravili, stvarali i radili neprevazidjeni umetnici poput Mikelandjela, Leonarda, Botičelija, Djota, Bruneleskija, Gibertija, Dantea… na svakom koraku istorija, zanimljiva priča, legenda, remek-delo, a sve to na dohvat ruke milionima turista, koji svake godine opsedaju ovaj grad da se dive svim ovim lepotama. Za Firencu je potrebno dosta vremena za upoznavanje, pre svega kulturnog blaga u brojnim muzejima i galerijama, koje je zaostavština članova moćne dinastije koja je više vekova vladala ovim prostorima, Medičijevih.

1. dan BEOGRAD – BOLONJA – MONTEKATINI. Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 04:00 h. Poletanje za Bolonju u u 06:30 (JU550). Nakon sletanja na aerodrom u 08:45h, pasoške kontrole i preuzimanja prtljaga, odlazak na panoramsko razgledanje Bolonje sa lokalnim vodicem na srpskom jeziku. Obilazak centra, grada nauke i umetnosti, poznatog po najstarijem univerzitetu u Evropi, osnovanom 1088. godine i po svojim karakteristicnim, zasvodenim trgovackim ulicama: Trg Madore, trg i fontana Netuno, bazilika San Petronio, jedna od najvecih u Italiji, tornjevi Azineli i Garizenda iz 12. veka… Transfer do Montekatinija. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Nocenje.
2. dan MONTEKATINI – FIRENCA – MONTEKATINI Dorucak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak na izlet u Firencu, najbogatiju umetnicku riznicu Italije, posle Rima. Osnovana kao rimsko naselje na reci Arno, Firenca je od 12. veka samostalna gradska republika a zatim vojvodstvo. Doživela je procvat tokom vladavine mocne bankarske porodice Medici (14–17. vek), ciji su se najvideniji clanovi – sposobni vladari i reformatori – istakli i kao velike mecene i pokrovitelji umetnosti. Od 1865. do 1871. Firenca je bila prestonica Italije. Obilazak užeg centra grada pešice: trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore, sa cuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio – pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici, crkva Santa Kroce (u kojoj su grobnice Mikelandela, Makijavelija i Galileja)… Slobodno vreme. Povratak u Montekatini. Nocenje.
3. dan MONTEKATINI – LA SPEZIA – CINQUE TERRE – MONTEKATINI Dorucak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak u Cinque Terre. Cinque Terre obuhvata pet bajkovitih sela, do kojih se dolazi vozom. Obilaze se cetiri sela Riomadore, Manarola, Vernaca i Monterosa. Vožnja do mesta La Spezia, odakle se vozom odlazi do najveceg sela Riomadore (Riomaggiore), koje leži na stenama duž potoka Madore i spušta se ka moru. Nakon obilaska mesta, nastavak putovanja vozom do Manarole. Ovo selo odlikuju kuce koje se spuštaju terasasto do same obale mora. Trece selo je Vernaca (Vernazza), izgradeno oko gotske crkve Sv.Margarite antiohiske iz 13.veka. Poslednje mesto koje se obilazi je slikovita Monterosa (Monterosso al Mare) smeštena u sreduni malog zaliva, sa kucama u obliku kula (case tori). Povratak u hotel. Nocenje.
4. dan MONTEKATINI – PIZA – LUKA – MONTEKATINI Dorucak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili mogucnost organizovanja fakultativnog izleta do Pize I Luke. Obilazak znamenitosti na jedinstvenom “Polju cuda”: Krstionica koju je Dante nazvao “Moj prelepi Sv.Jovan”, Katedrala podignuta u sjajnom fiorentinskom stilu i Krivi toranj, jedan od najvoljenijih simbola Italije. Nakon toga odlazak u jedan od najlepših gradova regije Toskane, Luku. Pešacki obilazak: trgovi Napoleone, Anfiteatro i San Mikele, rodna kuca Ðakoma Pucinija… Slobodno vreme. U kasnim poslepodnevnim casovima povratak u Montekatini. Nocenje.
5. dan MONTEKATINI – BOLONJA – BEOGRAD Dorucak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma u Bolonji. Poletanje aviona u 20:30h (JU 555). Sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“ u 22:35h. Kraj programa.

SMEŠTAJ
● Hotel Montebello - hotel se nalazi u gradiću Montekatini na samo 700 metara od centra. Železnička stanica je udaljena 800 metara. Sobe imaju: SAT TV, telefon, kupatilo s fenom. Doručak je u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja.
● Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela
FAKULTATIVNI IZLETI
• Fakultativni izlet autobusom “Firenca” – (u cenu izleta uključen prevoz do Firence i usluga lokalnog vodiča)
• Fakultativni izlet autobusom “Cinque Terre” – (u cenu je ukljuĉen prevoz autobusom, prevoz lokalnim vozom između naselja u okviru Nacionalnog parka “Cinque Terre”, usluge vodiča).
• Fakultativni izlet autobusom “Piza i Luka” – (u cenu izleta je uključen prevoz do Pize i Luke, usluga vodiča)
Putnici se mogu opredeliti na svaki pojedinačni izlet po izboru ili se mogu prijaviti za paket od 3 navedena izleta:

Naziv Izleta - cena po osobi
Firenca 80 €
Cinque Terre 85 €
Piza i Luka 80 €
KOMPLET TRI IZLETA 200 €
Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Montekatiniju, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “CINQUE TERRE”
● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja.
● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama u kojima je treći ležaj pomoćni.
● Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina I koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice. Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u period od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
● Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak: a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator putovanja ima potpisan ugovor. 3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja  koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI FILIP TRAVELA
Organizator putovanja ima licencu OTP 113/2021 izdatu 05. oktobra 2022. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. Organizator putovanja ima depozit u visini 2.000 -EUR i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini 250.000- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene Opštim uslovima i programom putovanja. Garancija po Polisi osiguranja garancija putovanja broj 470000054060 važi od 01.10.2022. do 01.10.2023. godine. Garancija putovanja se aktivira u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja kod društva za osiguranje TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, broj telefona: +381 11 3305100, broj telefaksa: +381 11 3122420, e-mail adresa: mailto:office@triglav.rs, pisanim putem ili telegramom na adresu TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, Milutina Milankovića 7a ili na mailto:e-mail:office@triglav.rs. 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: aerodromske takse (54 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili poslovnicama ovlašćenih subagenata), prevoz avionom na relaciji Beograd–Bolonja–Beograd (prevoznik Air Serbia), smeštaj u hotelu kategorije 3 zvezdice na bazi 4 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim sobama, transferi na relacijama aerodrom–hotel i hotel–aerodrom; panoramsko razgledanje grada Bolonje, troškovi vodiča i organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: fakultativni izleti i ulaznice, turistička taksa u iznosu od 1,5 evro po danu po osobi za boravak u hotelu kategorije 3 zvezdice (plaća se isključivo na recepciji), međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Poslednje pregledani aranžmani

Toskana i Cinque Terre 13.02.2023.